dr. Kelemen Márta fogorvos/

Szájhigiénia

A szájhigiénia a fogak és a szájüreg tisztántartására irányul. Ez hozzá kell tartozzon a mindennapi tisztálkodáshoz, és legalább napi két alkalommal,2×2-3 percet kell rá szánni.

A legfontosabb az esti fogtisztítás, utána már nem szabad semmit sem fogyasztani lefekvésig. Jó fogkefével, (mi a közép kemény, műanyagsörtéjű fogkefét ajánljuk általában)és fogkrémmel, valamint kiegészítő fogtisztító eszközökkel a fogak és a fogművek, valamint implantátumok tisztán tarthatóak, ami elsődleges feltétele annak hogy egészséges, ápolt fogaink legyenek.

Sajnos a 40 év feletti lakosság jelentős részénél jelentkezik a fogínysorvadás Ez nem csak a természetes fogakat, hanem a beültetett implantátumokat is veszélyezteti Ez a betegség krónikus gyulladást tart fent a szervezetben, ami növeli a a szívés érrendszeri betegségek kockázatát(szívinfarktus, agyvérzés, trombózis )

A fogorvosi rendelőben az orvos vagy a dentalhígiénikus szakember segít abban hogy a fogak egészségesek maradjanak.

Legelső probléma amivel találkozni szoktunk,az a fogakon kialakuló sárgás színű bevonat.
Ez gyakorlatilag a nyálban lévő ételmaradékok egy része, ami sok baktériumot is tartalmaz, és pár nap alatt, ha nincs ledörzsölve, a nyálban oldott ásványi anyagok is kicspódnak rajta, ekkor már olyan erősen rögzül a fog felszínhez, hogy csak szakember tudja eltávolítani.

Egyik része látható, főleg az alsó frontfogak nyelv felőli részén, de van egy veszélyesebb összetevője is, ami az íny alatt van, és mert érdes a felszíne egyre több anyag rakódik rá, gyulladást okoz és az íny valamint a csont visszahúzódását ezen a területen. Az ínytasakokban felgyűlő baktériumok rossz leheletet is okoznak, és állandó gyulladást tartanak fent.Ennek következménye a későbbi foglazulás, majd a fogak elvesztése.

A fogkő eltávolítása, és a professzionális tisztítás ultrahangos eszközzel történik, ami nem károsítja a fogzománcot.Ezt követően kézi műszerekkel eltávolítják az íny alatti fogkövet is, valamint lesimítják a felszíneket, hogy a fogszövetek újra visszatapadhassanak a helyükre.

Ezt követően a higiénikus megtanítja a pacienst, hogyan tudja és milyen eszközökkel a fogait továbbra is tisztán tartani a mindennapok során.Sokan úgy gondolják, hogy a fogkefe és fogkrém használata elegendő a fogak minden felszínének tisztán tartásához.A járulékos eszközök(fogselyem,szájzuhany,fogköztisztító kefécske stb) azonban nagyon fontosak, és kiegészítík a fogmosást.

A dentalhigiénés kezelést félévente javasoljuk ismételni.


  9400 Sopron Várkerület 43. 
   0036 99 319 150
  info@kelemen-dent.hu